Zeilreis van Chili naar Antarctica

22 feb 2026 t/m
19 mrt 2026
Reisnummer
DNV19027
Schip
Tecla
route
Van Puerto Williams, Chili
naar Puerto Williams, Chili
aantal dagen
26 dagen
beschikbaarheid
Max. 12 plaatsen
prijs
€11.700,- p.p. vol pension aan boord. €10.800,- 15-25 jaar
vertrek datum
22 feb 2026
vertrekhaven
Puerto Williams, Chili
inschepen
18:00
aankomst datum
19 mrt 2026
aankomsthaven
Puerto Williams, Chili
ontschepen
10:00

Ten Zuiden van de Cirkel: Voorbij het Bekende

Voor anker aan de noordwestkust van Isla Navarino ligt de Tecla gereed voor haar volgende grote avontuur. Puerto Williams, een van de zuidelijkste toegangspoorten tot het Witte Continent, is het perfecte vertrekpunt voor een reis als geen ander. Dit is niet zomaar een expeditie naar Antarctica — dit is een tocht verder zuidwaarts voorbij de Antarctische Cirkel (66°33’Z), naar wilde en zelden bezochte wateren.

Dit is een Cirkel-expeditie — We varen weg van de steeds drukkere ankerplaatsen richting minder bevaren uit hoeken van Antarctica. We gaan op zoek in stilte en eenzaamheid naar waar ijs, lucht en zee samenkomen.

Navigeren ten zuiden van de Cirkel vraagt om precisie en voorzichtigheid vanwege het zwaardere zee-ijs. Daarom vertrekken we in de tweede helft van het zuidelijke seizoen, wanneer het ijs net genoeg wijkt om toegang te geven tot de geheimen van Antarctica.

Drake Passage
Na de laatste voorbereidingen en veiligheidsinstructies zetten we koers door het iconische Beaglekanaal — een waterweg beroemd geworden door Darwins reizen aan boord van de HMS Beagle. Terwijl we de Chileense kust achter ons laten, beginnen de eerste albatrossen met ons mee te zweven, een teken dat onze diepe oceaanreis is begonnen.

In de komende 5 tot 6 dagen steken we de Drake Passage over — legendarisch om zijn krachtige weersystemen en bulderende zeeën. In dit meest dynamische water op aarde leiden stormvogels en grote albatrossen ons zuidwaarts. Walvissen kunnen nabij het oppervlak verschijnen waar zij ons met hun nevelige adempluimen herinneren aan het leven dat zich onder de golven schuilhoudt.

Het leven aan boord vindt al snel zijn ritme binnen het wachtsysteem. Gezamenlijke maaltijden, nachtwachten en gelach smeden een sterke band tussen bemanning en reizigers. De Tecla, net als de zeilvrachtschepen schepen van weleer, zeilt gestaag zuidwaarts.

We bereiken Antarctica via de Gerlachestraat, waar we ijsbergen treffen. In tegenstelling tot grote cruiseschepen kunnen wij onze eigen ankerplaatsen kiezen. Afgelegen plekken zoals Murray Harbor en Point Meusier bieden rustige landingen en onvergetelijke ontmoetingen met het Antarctische landschap. We bezoeken historische scheepswrakken, zien pinguïns waggelen door de sneeuw en staren in het eindeloze blauw van Charlotte Bay.

De Antarctische Cirkel
Vanaf daar reizen we verder zuidwaarts — door steeds ijzigere wateren — richting ons uiteindelijke doel: de Antarctische Cirkel. Met onze gidsen mikken we op Stonington Island, het zuidelijkste punt van de expeditie, hoewel andere spectaculaire plaatsen zoals Port Charcot, Pléneau Island of Detaille Island ook een goed alternatief kunnen vormen. Het weer bepaald uiteindelijk.

Zeilend door Crystal Sound en Marguerite Bay wordt de beloning duidelijk: een onaangetaste wereld van surreële stilte en sprankelende wonderen.

Op onze terugweg naar het noorden bezoeken we ankerplaatsen die we op de heenweg misten, wat ruimte biedt voor rustige reflectie en nieuwe ontdekkingen. Onze laatste landing zal zijn bij Port Lockroy — het zuidelijkste postkantoor van Antarctica — waar je een ansichtkaart kunt versturen vanaf het einde van de wereld.

Daarna zet de Tecla opnieuw koers over de Drake Passage, en herbeleven we onze herinneringen onder de sterrenhemel, met verhalen, gelach en foto’s. Op dag 25 of 26 keren we terug in Chili — via het Beaglekanaal — en eindigt onze Cirkeltocht zoals die begon.

Het Lang Verloren Land van het Zuiden
Eeuwenlang vroegen filosofen en ontdekkingsreizigers zich af hoe de aarde in evenwicht werd gehouden — wat compenseerde de massa van het noordelijk halfrond? Al in de tijd van Aristoteles werd er gespeculeerd over een landmassa bij de Zuidpool, als spiegelbeeld van de Arctische regio. Dit idee leidde tot de naam Antarktike, wat “tegenover het Arctische” betekent.

Later noemden kaartenmakers dit hypothetische land Terra Australis — het Grote Zuidelijke Land.

Van Australië naar Antarctica
De Britse ontdekkingsreiziger Matthew Flinders, die het huidige Australië in kaart bracht, verklaarde dat er “geen waarschijnlijkheid” was dat er verder naar het zuiden nog land lag. Maar dat hield de dapperen en nieuwsgierigen niet tegen. In 1820 werd Antarctica ontdekt — een bevroren continent, gehuld in mist, dat walvisvaarders, avonturiers en wetenschappers aantrok op zoek naar grondstoffen, roem of gewoon het onbekende.

Een Wildernis als Geen Ander
Vandaag de dag blijft Antarctica een van de laatste echte wildernissen — onaangetast, surrealistisch en indrukwekkend. Een bezoek aan de gletsjerkusten is een avontuur voor het leven. Torenhoge ijsbergen, nieuwsgierige pinguïns en een overweldigende, echoënde stilte zorgen voor een ervaring die nergens anders op aarde te vinden is.

Duurzaam Reizen naar Antarctica
Om dit ongerepte gebied te beschermen, zijn we trots lid van IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators). IAATO stelt strikte milieuregels vast, zodat elke bezoeker met respect voor deze kwetsbare regio reist. Door met ons te zeilen, onderneem je niet alleen een poolavontuur — je wordt ook hoeder van Antarctica’s toekomst.

Reisschema

Dag 1 – Puerto Williams
Aankomst en voorbereidingen. In de middag zetten we koers door het Beaglekanaal — een indrukwekkend fjord, vernoemd naar het schip van Darwin.

Dag 2–8 – Oversteek van de Drake Passage
We beginnen onze reis naar het zuiden over een van de meest legendarische zeegebieden. Verwacht zwevende albatrossen, deinende golven in het ritme van het leven aan boord. De bemanning groeit snel naar elkaar toe terwijl we ons aanpassen aan het wachtsysteem.

Dag 9–13 – Eerste landingen op het Antarctisch Schiereiland
We varen de Gerlachestraat binnen, met mogelijke stops bij Murray Harbor, Charlotte Bay en het historische walviswrak bij Enterprise Island. Als het weer het toelaat, verkennen we Paradise Bay en de omliggende gebieden: Danco Island, Neko Harbor, Cuverville en Waterboat Point.

Dag 14–18 – Over de Antarctische Cirkel & Verkenning van het diepe zuiden
We steken 66°33′Z over — de Antarctische Cirkel — en varen verder naar afgelegener en ijs-rijker gebied. Afhankelijk van het zee-ijs mikken we op Stonington Island of Detaille Island, via Crystal Sound en Marguerite Bay. Mogelijke stops zijn Vernadsky Station, Port Charcot, Pleneau Island en Petermann Island.

Dag 19–20 – Terugtocht noordwaarts door het schiereiland
We volgen onze route terug door het schiereiland.

Dag 21–25 – Oversteek van de Drake Passage (noordwaarts)
Tijdens de terugreis is er tijd om terug te blikken, verhalen te delen en de laatste zonsopkomsten boven de Zuidelijke Oceaan in je op te nemen.

Dag 26 – Aankomst in Puerto Williams
We zetten weer voet aan wal in het zuidelijkste havenstadje van Chili. Ontscheping en een warm afscheid na een werkelijk buitengewone expeditie.