Hoog boven de poolcirkel tussen Noorwegen en de Noordpool ligt het ijzige noordelijkste stadje ter wereld, Spitsbergen. Spitsbergen heeft een sprookjesachtig en indrukwekkend landschap en is één van de laatste grote wildernissen van Europa, waar meer ijsberen dan mensen leven.
Spitsbergen ontdekken met een zeilschip schip is veruit de beste en meest duurzame manier om het allerbeste van deze Arctische archipel te ontdekken. Spitsbergen heeft een strikt toerismebeleid en reizigers kunnen de hoofdstad Longyearbyen niet verlaten zonder een geregistreerde gids. “Noorderlicht” heeft speciale toestemming gekregen om hier te mogen varen en dit magische landschap te verkennen met een geregistreerde gids aan boord, wat betekent dat gasten ten allen tijde in veilige handen zijn.
Kolossale gletsjers, met ijs bedekte fjorden, dramatische besneeuwde toppen en een overvloed aan Arctische dieren in het wild zijn een constante herinnering aan hoe kwetsbaar deze wilde en ruige wereld werkelijk is. Vaak aangeduid als het “land van de middernachtzon”, wanneer de archipel van half mei tot eind september 24 uur per dag daglicht heeft.
Hieronder vindt u een ruwe dag-tot-dag beschrijving van wat u kunt verwachten op basis van eerdere reizen, maar houd er rekening mee dat alle routes afhankelijk zijn van het weer. Wanneer u aan boord gaat geeft de kapitein een briefing met bijgewerkte weersvoorspellingen en route zodat u weet wat u kunt verwachten van deze avontuurlijke zeilvakantie rond Spitsbergen.
Longyearbyen is de grootste bewoonde nederzetting op Spitsbergen en de meest noordelijke bewoonde stad ter wereld, met meer dan 1000 inwoners. We raden aan om een dag eerder naar Longyearbyen te reizen, omdat vluchten vaak vertraagd kunnen zijn door Arctische mist en weersomstandigheden. Ontdek de fascinerende geschiedenis van de stad en maak misschien een wildsafari op het land voordat je aan boord gaat van de Noorderlicht bij de ‘drijvende pier’. Indien nodig kun je overdag je bagage afgeven; de drijvende pier ligt op slechts tien minuten rijden met een pendelbus of taxi van het vliegveld en op vijftien minuten lopen van het stadscentrum.
Zodra iedereen aan boord is, vertrekt het schip stipt om 16:00 uur. Terwijl de kapitein de baai uitvaart, laat de bemanning de gasten hun hutten zien en geeft ze veiligheidsinstructies en operationele uitleg.
Het doel van de eerste 24 uur is om zo ver mogelijk naar het noorden te varen, dus het schip zal ’s nachts doorvaren en in de vroege ochtend anker laten vallen. Er is geen wachtsysteem aan boord, dus na het diner ben je vrij om te doen wat je wilt.
Na een stevig ontbijt maakt de bemanning zich klaar voor de eerste zodiaclanding in Trygghamna, waar je de overblijfselen van een 17e-eeuws Engelse walvisvaardersstation en een 18e-eeuws Pomor-jagersstation kunt verkennen. Daarna volgt een wandeling naar de 428 meter hoge Alkhornet-klif, waar ongeveer 10.000 zeevogels nestelen. De omliggende toendra biedt leefgebied aan rendieren, ganzen en poolvossen.
Voor de lunch geniet je van een warme maaltijd aan boord terwijl de bemanning verder noordwaarts vaart. Als het weer het toelaat, kunnen we ’s avonds St. John Fjord verkennen, beroemd om zijn adembenemende landschappen en gletsjers.
’s Ochtends overlegt de expeditieleider met de bemanning om een geschikte landingsplek te kiezen, hoewel een lange wandeling moeilijk kan zijn door ijzige omstandigheden.
Na de lunch varen we, als de wind het toelaat, uit de fjord richting Forlandsundet. Hier kunnen we mogelijk wilde dieren zoals zeehonden spotten. Ondanks de uitdagingen die de zandbank Forlandsrevet met zich meebrengt, kan de Noorderlicht deze wateren navigeren. We houden onze ogen open voor groepen walrussen bij Sarstangen en Poolepynten.
Afhankelijk van onze voortgang kunnen we naar Krossfjord of Poolepynten varen om walrussen te zien. Als de fjord ijsvrij is, varen we ’s nachts St. John Fjord in en luisteren we naar het geluid van baardrobben tussen de gletsjers.
Bij het ontwaken bevind je je in de prachtige Kongsfjord en Krossfjord, waar je wordt begroet door de indrukwekkende “14th July” gletsjer. Op de ijsschotsen kun je mogelijk baardrobben zien en in de kliffen broeden zwarte zeekoeten, drieteenmeeuwen en papegaaiduikers.
We verkennen het schiereiland Blomstrandhalvøya, waar een verlaten marmermijn in Ny London ligt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Tre Kroner-bergen. Bij slecht weer kunnen we Ny-Ålesund bezoeken, de noordelijkste nederzetting ter wereld en een belangrijk poolonderzoekscentrum dat verbonden is met ontdekkingsreizigers zoals Roald Amundsen.
Na de lunch varen we door Forlandsundet, waar we ringelrobben en baardrobben kunnen tegenkomen. Hoewel de zandbank hier de navigatie moeilijk maakt, is er een goede kans om walrussen te spotten bij Sarstangen en Poolepynten.
Afhankelijk van de omstandigheden zetten we koers naar Krossfjord of Poolepynten. Als de ingang van de fjord ijsvrij is, varen we ’s nachts St. John Fjord in, omringd door gletsjers en het mysterieuze geluid van baardrobben.
Deze ochtend varen we zuidwaarts naar Grimaldibukta en proberen we aan land te gaan bij Murraypynten, een schiereiland waar we walrussen kunnen observeren en genieten van panoramische uitzichten op de bergen en gletsjers van Spitsbergen. Ook bezoeken we een hut uit een Duitse expeditie uit 1963.
’s Middags varen we verder naar Ymerbukta voor de nacht. Afhankelijk van het weer kunnen we Blomstrandhalvøya bezoeken om de marmermijn en de Tre Kroner-pieken te bewonderen, of we kunnen opnieuw Ny-Ålesund verkennen, de meest noordelijke nederzetting ter wereld.
Na de lunch varen we, als de omstandigheden het toelaten, door Forlandsundet, waar we zeehonden kunnen spotten. Vervolgens zetten we koers naar Krossfjord of Poolepynten voor een laatste kans om walrussen te zien. Als de fjord ijsvrij is, varen we ’s nachts opnieuw St. John Fjord binnen en genieten we van de gletsjers en het geluid van baardrobben.
In de ochtend hopen we aan land te gaan in Colesbukta, een voormalige overslaghaven voor kolen uit Grumantbyen. Hier verkennen we de overblijfselen van de mijnbouwindustrie en bezoeken we de verlaten hut van geoloog Vladimir Rusanov.
Als het weer het toelaat, varen we terug naar Longyearbyen. Je hebt vrije tijd om souvenirs te kopen of een wandeling door het stadje te maken. Rond etenstijd word je weer aan boord verwacht, waarna je de avond doorbrengt met de bemanning en medereizigers.
Na het ontbijt om 08:00 uur verlaat je om 10:00 uur het schip. Als je eerder naar het vliegveld moet, zorg er dan voor dat je vooraf een taxi boekt, aangezien ze rond vluchttijden erg druk kunnen zijn.
Inbegrepen
Niet Inbegrepen