Zeilvakantie in Noorwegen en Spitsbergen met de Noorderlicht

Zeilvakantie Svalbard Spitsbergen Arctisch Voorjaar 1 2024

26 mei 2024 t/m
2 jun 2024

De tochten in het Arctische voorjaar behoren tot de mooiste en puurste tochten die zeilschip Noorderlicht maakt. Het landschap is nog maagdelijk wit en doordat er vaak ijs in de fjorden drijft, is de kans op het spotten van ijsberen, zeehonden & walrussen groot.

Vanaf eind april ervaren we op Spitsbergen de middernachtzon, wat betekent dat er 24 uur daglicht is. In de ochtenden en avonden is het licht fenomenaal, waardoor deze reizen uitermate geschikt zijn voor fotografieliefhebbers.

Dag 1: Inscheping in Longyearbyen

U komt aan op het kleine vliegveld van Longyearbyen, gelegen op ongeveer 15 minuten rijden van het centrum van het stadje.

Ons zeilschip Noorderlicht ligt op u te wachten bij de zogenaamde ‘drijvende pier’ waar u vanaf 16.00 uur kunt inschepen. Na een welkom van de kapitein worden de trossen losgegooid en zet het schip koers naar de baai van Trygghamna, waar het voor de nacht zal ankeren.

Dag 2: Bezoek aan zeevogelklif Alkhornet

De eerste zodiac-landing in Trygghamna. Je kunt de overblijfselen zien van walvisstations uit de 17e eeuw. Vanaf hier wandelen we naar de 428 meter hoge Alkhornet-klif, waar zo’n 10.000 paar verschillende zeevogels broeden. Na de lunch aan boord zet de bemanning koers naar de baai Grimaldibukta.

Dag 3: Vogelklif Fuglehuken & de juweel Magdalena Fjord

In de ochtend verlaten we Grimaldibukta om verder te varen in noordelijke richting en verder te zeilen in de Forlandsundet. Door de geringe diepgang is de Noorderlicht een van de weinige schepen die deze wateren kan bevaren, al zal de bemanning volledige concentratie nodig hebben.

Dag 4: Centrum van de Nederlandse walvisindustrie: Smeerenburg

Als we verder naar het noorden varen, komen we het eiland Amsterdam tegen. Na de landing krijgt u een uitgebreide lezing over de walvisvangst in Smeerenburg en zet het schip koers naar Sallyhamna waar we een ankerplaats zullen zoeken voor de nacht.

Dag 5: De Zeeuwsche uitkijck & Spitse bergen

Vandaag plannen we een landing nabij Ytre NorkskØya. We kunnen de historische route volgen naar de 150 meter hoge top van het eiland. Als we weer naar het zuiden varen naar Virgohamna, zien we duidelijk waarom Willem Barentsz de naam Spitsbergen gebruikte voor het land dat hij ontdekte.

Dag 6: De gletsjers van de Kongsfjord en Krossfjord

De volgende ochtend varen we naar de prachtige Kongfjord en Krossfjord waar we worden begroet door de torenhoge gletsjer van “14 juli”. Mogelijk kunnen we ook een landing op het schiereiland Blomstrandhalvoya organiseren.

Dag 7/8: Terug naar Lonyearbyen

De komende dagen zullen we naar het zuiden afslaan en terug naar de Isfjord gaan, indien mogelijk een stop maken in de beschutte en mooie baai van St. Johnsfjord of kijken of we walrussen kunnen spotten bij Poolepynten. Na een avontuurlijke tocht in de ongerepte natuur van Spitsbergen krijgt u de gelegenheid om vrij te bewegen zonder begeleiding van een gids met geweer, zoals in het grootste deel van Spitsbergen wel nodig is.

Dag 8: Afscheid Noorderlicht

Ons avontuur door het Arctische landschap van Spitsbergen is helaas ten einde. Na een stevig ontbijt wordt u vriendelijk verzocht om 09:00 uur van boord te gaan.

LET OP: alle routes zijn alleen bedoeld als richtlijn. De programma’s variëren afhankelijk van het ijs, het weer en de omstandigheden in het wild. Landingen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van de locatie, toestemmingen en milieuoverwegingen volgens de AECO-voorschriften. Officiële vaarplannen en landingsslots worden voor aanvang van het seizoen met AECO ingepland, maar de expeditieleider bepaalt het definitieve plan. Flexibiliteit staat voorop bij expeditiecruises

REISNUMMER: DNV8031
BESCHIKBAARHEID: max. Volgeboekt
VERTREKDATUM: 26 mei 2024
VERTREKHAVEN: Longyearbyen
INSCHEPEN: 16:00 uur
AANKOMSTDATUM: 2 jun 2024
AANKOMSTHAVEN: Longyearbyen
ONTSCHEPEN: 09:00 Uur
PRIJS: vanaf € 3299,- p.p., vol pension
BOORDKAS:
AANTAL DAGEN: 8

Zeilvakantie Svalbard Spitsbergen Arctisch Voorjaar 1 2024

26 mei 2024 t/m
2 jun 2024