Mogelijk reisschema : Rondreis Hebriden
Aangegeven programma is een leidraad en kan worden aangepast onder invloed van weer, stroming en wind. Flexibiliteit is regel op deze reis.
Dag 1: Oban
Rondreis naar de hebriden en St. Kilda begint in Oban is een gezellige vissersplaats met veel bezienswaardigheden. U bent om 18.00 uur aan boord welkom en hebt de gelegenheid om bemanning en de andere gasten te ontmoeten. Omstreeks 19.00 is er een welkomstdiner en heffen we het glas op een prachtige reis.
Dag 2: Canna
Onze rondreis hebriden gaat naar Canna. Canna staat bekend als ‘de tuin van de Hebriden’ en heeft vruchtbare gronden, groene weiden en een overvloed aan dieren in het wild. Het wordt al sinds 1938 erkend als vogelreservaat en ondersteunt meer dan 20.000 broedende zeevogels, waaronder papegaaiduikers, alken en zeekoeten. Onderweg passeren we het indrukwekkende Duart castle van Duart, een prachtig gezicht vanaf het water.
Dag 3: Lewis en Harris
Wij gaan verder met onze rondreis Hebriden met een bezoek aan Harris en Lewis. We gaan naar het zuidelijke deel met diepe baaien en hoge bergen. Aan het landschap kun je zien waar de inspiratie voor de mooie Harris Tweed vandaan komt. Er zijn aan de westkust van het eiland zijn er prachtige stranden geflankeerd door duinen en Machair (een unieke plant).
Dag 4 en 5: St.Kilda
Vroeg beginnen we aan onze zeiltocht naar St. Kilda. Deze vulkanische archipel ligt voor de kust van de Hebriden en bestaat uit de eilanden Hirta, Dun, Soay en Boreray. Hier bevinden zich een aantal van de hoogste kliffen van Europa, met grote kolonies zeldzame en bedreigde vogelsoorten zoals papegaaiduikers en jan-van-genten. De archipel is sinds 193 onbewoond. Aan land kan men rondlopen in het verlaten dorp en en de honderden kleine stenen hutten die bekend staan als cleitsbezoeken. Zorg ervoor dat je een St. Kilda-stempel in je paspoort hebt voordat je aan boord terugkeert!
Duizenden jaren hebben op het eiland Hirta mensen geleefd. Hirta maakt deel uit van de Saint Kilda archipel, gelegen in het noorden van Atlantische Oceaan. De gemeenschap die Hirta sinds twee millennia permanent bewoonde, ging uiteindelijk ten onder door toedoen van fundamentalistische dominees en epidemieën. In 1930 werden de laatste bewoners geëvacueerd.
Lees meer over deze boeiende geschiedenis : https://historiek.net/saint-kilda-strijd-bestaan-schotland/64944/
Stac-Lee-Boreray
Stac Lee en Boreray worden bezocht al was het om de grootste Jan-van-gentenkolonie ter wereld te bezoeken. Miljoenen zeevogels die rond de rotsen cirkelen en binnenkomen om te nestelen op de steile rotswand het is overweldigend.
Papegaaiduikers, zeekoeten en alken zijn er allemaal in deze tijd van het jaar. Zeehonden komen vaak voor, ze zonnen op rotsen of vissen in de oceaan. Scherpe ogen kunnen reuzenhaaien en dwergvinvissen spotten die komen om zich te voeden in het planktonrijke water van de Western Isles. Niet te vergeten de adelaars en herten.
Dag 6: Barra
Onze volgende bestemming het pittoreske en schilderachtige vissersdorpje Tobermory met zijn gezellige centrum en zijn prachtige pubs en restaurants. Er is een levendige haven die het startpunt is voor een kleine vissersvloot. Als de tijd het toelaat is het mogelijk om de plaatselijke distilleerderij te bezoeken.
Dag 7: Tobermory
Onze volgende bestemming het pittoreske en schilderachtige vissersdorpje Tobermory met zijn gezellige centrum en zijn prachtige pubs en restaurants. Er is een levendige haven die het startpunt is voor een kleine vissersvloot. Als de tijd het toelaat is het mogelijk om de plaatselijke distilleerderij te bezoeken.
Dag 8: Schotse westkust en Oban
Terug naar Oban, tijdens de reis zien we de ruige kust van Mull met zijn ongerepte schoonheid. Het is een prachtige beleving met mooie fotomomenten. ‘s Avonds, wanneer we in Oban aankomen gaan we samen van een heerlijk diner genieten.
Dag 9: Oban
Helaas is de prachtige rondreis naar de hebriden ten einde. Na een uitgebreid ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van de Flying Dutchman en zijn bemanning.