Zeilvakantie Noord West Bretagne

De reis

Vanuit Brest zeilen we de oceaan op. Als het weer meewerkt kunnen we ankeren en wandelen op het iconische Île d’Ouessant. Een eilandje ten westen van Finistère en wereldberoemd door de prachtige stormfoto’s van de vuurtoren. En anders zeilen we naar het sfeervolle en leuke haventje Camaret sur Mer, waar de scheepswrakken op het strand liggen. Een wandeling langs de kliffen en/of een biertje in de avond is zeker een aanrader.

Kenmerkend voor Bretagne zijn de landtongen van roze graniet en de sterke stromingen. Het verval (verschil tussen eb en vloed) is hier gigantisch, tot wel 12 meter met springtij. Dit is één van de charmes van varen in dit gebied, “not for the faint hearted” zoals de Britten dit mooi benoemen. Door het verval verandert het landschap continu en in combinatie met de vele bijzondere rotsformaties is dat een prachtig gezicht. En het allerbelangrijkste, de dag begint met verse croissants van de bakker!

Uniek zijn de rotsachtige en grillige inhammen (Abers genoemd), zoals bij l‘Aber Wrac’h. Ook de vredige riviermondingen zijn prachtig om in te varen zoals bij Treguier en Lezardrieux met bossen, strandjes en verspreid ook prachtige huizen. Doordat deze mondingen smal en ondiep zijn is het belangrijk om hier het getij goed te berekenen. Sommige havens komen we niet in (of uit) bij een bepaalde waterstand en tijdens het zeilen willen we natuurlijk stroming mee hebben, een leuke puzzel, zeker in combinatie met de wind. Vijf knoop stroming is geen uitzondering, maar wel lastig om tegen in te zeilen. Het getij is hier de klok.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden en leuke havens, zoals het sfeervolle Paimpol en Trequier met prachtige middeleeuwse gebouwen en leuke winkeltjes, of de nieuwe marina van St. Cast le Guildo met een prachtig strand. Ook gaan we voor anker bij Ile Brehat een sprookjesachtig mooi eiland en alleen bereikbaar met een boot. Het weer moet een beetje mee werken en met wat geluk kunnen we hier ook zwemmen. We eindigen deze zeilvakantie in de oude vestingstad van St. Malo, een bijzondere bestemming op zich.

De dag afstanden liggen deze zeilvakantie tussen de 8 en 35 mijl. Bovengenoemd schema is afhankelijk van weer, wind en getij, indien nodig wijken we hiervan af.

Reisnummer: DNV2028

Beschikbaarheid: 8 plaatsen

Vertrekdatum: 11 september 2022

Vertrekhaven: Brest

Inschepen: 18:30 uur

Aankomstdatum: 22 september 2022

Aankomsthaven: St. Malo

Ontschepen: 10:30 uur

Prijs: €1269,- per persoon

Boordkas: €385,- per persoon

Aantal dagen: 10,5

Zeilvakantie Noord West Bretagne
11 september 2022 t/m
22 september 2022