Zeilvakantie Centraal Spitsbergen Arctische Lente 1

Dag 1: Inschepen in Longyearbyen

U zult arriveren op het kleinschalige vliegveld van Longyearbyen, gelegen zo’n 15 minuten rijden van het centrum van het gelijknamige dorpje. Longyearbyen is de grootste bewoonde nederzetting van Spitsbergen en het meest noordelijk bewoonde dorpje met meer dan 1000 inwoners ter wereld. Als u in de gelegenheid bent, is het een absolute aanrader om het Svalbard museum te bezoeken. Hier kunt u zich verdiepen in de geschiedenis van het eiland, de kolenmijnindustrie, de rijkdom aan unieke pooldiersoorten, wetenschappelijke ontwikkelingen en de vele poolexpedities. Na uw bezoek kunt u een wandeling maken door het voormalige mijnstadje waar u in de diverse winkeltjes een collectie van unieke Arctische producten en souvenirs kunt vinden. Interessant weetje is ook dat de Svalbard Global Seed Vault hier te vinden is, die bedoeld is om de wereldwijde verscheidenheid aan landbouwgewassen te behouden.

Aan de zogenoemde ‘floating pier’ ligt ons zeilschip Noorderlicht op u te wachten waar vanaf 16:00 ingescheept kan worden. Na een welkomstpraatje van de kapitein, zullen de trossen losgegooid worden en krijgt u een uitgebreide veiligheidsinstructie van de bemanning. Aansluitend zult u van een heerlijk 3-gangen diner aan boord genieten, terwijl het schip koers maakt richting de baai Trygghamna, waar geankerd zal worden voor de nacht. De naam Trygghamna komt van de oorspronkelijke Nederlandse naam ‘behouden haven’, vanwege zijn beschutte en veilige ankermogelijkheden. In de 17e eeuw werd deze baai vaak bezocht door walvisvaarders om de traanolie uit het spek van de Groenlandse walvis te koken.

Dag 2: Bezoek aan zeevogel klif Alkhornet

Na een voedzaam ontbijt, zult u verzocht worden om klaar te maken voor de eerste zodiac landing in Trygghamna, waar we de resten van een 17e -eeuwse Engels walvisvaarders station en een 18eeeuwse jachtstation van Pomeren (Russische jagers) kunnen aanschouwen. Hiervandaan wandelen we naar de 428-meter hoge klif Alkhornet, waar zo’n 10.000 paren van verschillende zeevogels broeden. De kliffen zijn samengesteld uit carbonaatgesteente dat meer dan een miljard jaar oud is. De toendra onderaan de klif ontvangt voedingsstoffen van de zeevogels die weiden voor rendieren, broedplaatsen voor ganzen en schuilplaatsen voor poolvossen bieden. Deze locatie is dan ook uitermate geschikt om poolvossen, rendieren en mogelijk ijsberen te zien. Kort voor de lunch zal het schip zich klaarmaken om alle gasten veilig aan boord te brengen en een ieder kan zich opwarmen onder het genot van een warme lunch. In de tussentijd zal de bemanning, afhankelijk van de weersomstandigheden, koers zetten richting het Noorden. In de Forlandsundet heeft zich waarschijnlijk veel drijvend zeeijs verzameld. Indien de ingang van het fjord vrij is van ijs, zullen we diep in de avond de St. Johnsfjorden invaren. Dit beschutte en harmonieuze fjordensysteem met meerdere gletsjers is één van de favoriete plekken van de kapitein. Als we geluk hebben, kunnen we in de nacht genieten van het gezang van de baardrobben.

Dag 3: Bezoek een walruspopulatie

In overleg met de expeditieleider, zal er in de ochtend een locatie uitgekozen worden om aan land te gaan. De tijd van het jaar maakt dat het af en toe zwaar kan zijn voor de groep om een lange wandeling te maken.

Voor de lunch wordt iedereen weer aan boord gebracht. Als de wind ons gunstig gezind is, zullen we onder begeleiding van de bemanning, de zeilen hijsen. Het schip zal proberen het fjord uit te zeilen in Noordelijke richting van de Forlandsundet, een prachtige zeestraat gelegen tussen het hoofdeiland Spitsbergen en het eiland Prins Karls Forland. Doordat dit vaargebied mogelijk nog in de greep is van de winter kan hier veel wildlife, waaronder ringelrobben en baardrobben, gespot worden. De zeestraat Forlandsundet is historisch gezien altijd een schrik geweest voor veel walvisvaarders, door de aan de Noordzijde gelegen zandbank Forlandsrevet. Door zijn geringe diepgang is de Noorderlicht één van de weinige schepen die deze ondiepe passage kan bevaren, waarvoor de bemanning opperste concentratie nodig zal hebben. Vergeet niet hier ondertussen goed uit te kijken naar grote groepen walrussen die veelal bij Sarstangen en Poolepynten te vinden zijn! Een prachtig scenario met schilderachtige bergen op de achtergrond waar fotocamera’s dol op zijn. Afhankelijk van de mogelijkheid om deze passage te volbrengen zullen we ofwel doorvaren naar het Krossfjord of bij Poolepynten de walruspopulaties gaan bekijken.

Dag 4: De gletsjers van het Kongs- en Krossfjord

In de ochtend zult u wakker worden in het prachtige Krossfjord waar we ontvangen worden door het hoge gletsjerfront van de 14. Juli gletsjer. Op de afgebroken ijsschotsen liggen vaak baardrobben te rusten en dichtbij de gletsjer broeden veelal dikbekzeekoeten, drieteenmeeuwen en puffins. Deze fjorden herbergen tal van bezienswaardigheden. Zo kunnen we mogelijk een landing organiseren op het schiereiland BlomstrandhalvØya, waar bij Ny London de overblijfselen van een marmermijn te zien zijn. Tevens hebben we vanaf deze locatie een prachtig uitzicht op de Tre Kroner, de drie kenmerkende bergpieken die door de ijskap heen prijken. Een alternatief bij slechte weersomstandigheden is een bezoek aan het voormalige mijnwerkersstadje Ny Alesund. Ny Alesund is ’s werelds meest noordelijke nederzetting en hedendaags een gerenommeerd poolonderzoekscentrum. Grote namen zoals de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen en luchtvaartpionier Umberto Nobile zijn hier hun historische poolexpedities gestart.

Dag 5: Walrussen en panoramisch uitzicht bij Murraypunten

Vandaag zal al vroeg een zuidelijke koers ingezet gaan worden richting Grimaldibukta. Bij Murraypynten, genoemd naar een Schotse oceanograaf, hopen we een landing te kunnen maken waar we mogelijk walrussen van dichtbij kunnen bewonderen. Murraypynten is een schiereiland ten Noorden van de Grimaldibukta. Vanaf de heuvels heb je hier een prachtig panoramisch uitzicht over het ruige berg- en gletsjerlandschap van Spitsbergen en door het vlakke landschap aan de voet van de berg is het hier heerlijk en gemakkelijk wandelen. Aan de zuidkant van Murraypynten is een ruïne van een hut te bezichtigen die in 1963 door een Duitse expeditie is gebouwd. In de middag zullen we de reis in Zuidelijke richting voortzetten, terug naar het Isfjord, waar we in de beschutte baai bij Ymerbukta in de avond voor anker zullen gaan.

Dag 6: Spookstadje in Sovjetstijl: Barentszburg

De gletsjer Esmarkbreen mondt uit in de baai van Ymerbukta, waar we in de ochtend een landing zullen organiseren. Afhankelijk van de mogelijkheid om een havenplek te reserveren in Barentszburg, varen we richting de Russische mijnnederzetting waar we tegen het einde van de middag zullen aankomen. Na een avontuurlijke reis in de ongerepte natuur van Spitsbergen, krijgt u hier voor het eerst weer de mogelijkheid om vrij te bewegen zonder begeleiding van gids met geweer zoals in de natuur van Spitsbergen noodzakelijk is. De naam Barentszburg werd in 1924 door de Nederlandsche Spitsbergen Compagnie gegeven aan de Nederlandse mijnbouwnederzetting en vernoemd naar de ontdekker van Spitsbergen: Willem Barentsz. In 1926 werd het mijndorpje overgenomen door de Russen, waarna het uitgroeide tot een dorpje van mijnwerkers met ruim 1000 inwoners. Vandaag de dag leven er nog circa 400 mensen van met name Russische of Oekraïense komaf. Omdat de mijn al lange tijd niet winstgevend is, richten zij zich steeds meer op het toerisme. In Barentszburg zal u vanaf de kade eerst zo’n 140 houten treden moeten beklimmen voordat u in de hoofdstraat uitkomt, waar u zult zien dat de Sovjetperiode zijn sporen heeft nagelaten. Zo staat er een levensgroot borstbeeld van Lenin middenin het dorp, aanplakborden met foto’s van arbeiders en modernistische Sovjetgebouwen. Verder kun je hier de meest noordelijke bierbrouwerij van de wereld en het pomodorenmuseum vinden. ’s Avonds kunt u op eigen gelegenheid, samen met een gedeelte van de bemanning van de Noorderlicht, van de lokaal gestookte biertjes en andere Russische versnaperingen genieten.

Dag 7: Zeilend richting Longyearbyen

In de ochtend hopen we nog een laatste landing te kunnen maken in Colesbukta, een voormalige haven die de steenkolen verscheepten en transporteerden van de Sovjetnederzetting Grumantbyen. Hier brengen we een bezoek aan de verlaten hut van de Russische geoloog Vladimir Rusanov waar de overblijfselen van de ooit bloeiende steenkoolindustrie te vinden zijn. Als het weer het toelaat, zullen we de rest van de dag spenderen door terug te zeilen naar Longyearbyen. Bij aankomst in het Arctische dorpje, kunt u genieten van wat vrije tijd om de laatste souvenirs te kopen of gewoon een wandeling te maken om alle indrukken van de week op u in te laten werken. Rond etenstijd wordt u weer verwacht aan boord waar de crew een laatste verrassing voor u in petto heeft. De rest van de avond kunt u genieten van uw laatste avond met de crew en uw medereizigers.

Day 8: Vaarwel Noorderlicht!

Helaas is er een einde gekomen aan ons avontuur door het Arctische landschap van Spitsbergen. Na een goed en voedzaam ontbijt, wordt u vriendelijk verzocht om uiterlijk om 09:00 van boord te gaan. We hopen dat wij u de veelzijdigheid van het prachtige Spitsbergen hebben kunnen laten zien en dat u heeft genoten van een onvergetelijke ervaring aan boord van de Noorderlicht.

Reisnummer: DNV8002

Vertrekdatum: 21 mei 2022

Vertrekhaven: Longyearbyen

Inschepen: 16:00 uur

Aankomstdatum: 28 mei 2022

Aankomsthaven: Longyearbyen

Ontschepen: 09:00 uur

Prijs: vanaf € 2.250,- p.p, vol pension

Aantal dagen: 8

Standaard hut

€ 2.250,- per persoon voor een gedeelde standaard 2-persoons hut. Vol pension.

Large hut

€ 2.400,- per persoon voor een gedeelde large 2-persoons hut. Vol pension.

Privé hut

€ 3.600,- per persoon voor een volledige privé hut. Vol pension.

Zeilvakantie Centraal Spitsbergen Arctische Lente 1
21 mei 2022 t/m
28 mei 2022