Zeilvakantie Centraal Spitsbergen Arctische herfst 2023 2

Dag 1: Inschepen in Longyearbyen

U zult arriveren op het kleinschalige vliegveld van Longyearbyen, gelegen zo’n 15 minuten rijden van het centrum van het gelijknamige dorpje. Longyearbyen is de grootste bewoonde nederzetting van Spitsbergen en het meest noordelijk bewoonde dorpje met meer dan 1000 inwoners ter wereld. Als u in de gelegenheid bent, is het een absolute aanrader om het Svalbard museum te bezoeken. Hier kunt u zich alvast verdiepen in de geschiedenis van het eiland, de kolenmijnindustrie, de rijkdom aan unieke pooldiersoorten, wetenschappelijke ontwikkelingen en de vele poolexpedities. Na uw bezoek kunt u een wandeling maken door het voormalige mijnstadje waar u in de diverse winkeltjes een collectie van unieke Arctische producten en souvenirs kunt vinden. Interessant weetje is ook dat de Svalbard Global Seed Vault hier te vinden is, die bedoeld is om de wereldwijde verscheidenheid aan landbouwgewassen te behouden. Aan de zogenoemde ‘floating pier’ ligt ons zeilschip Noorderlicht op u te wachten waar vanaf 16:00 ingescheept kan worden. Na een welkomstpraatje van de kapitein, zullen de trossen losgegooid worden en krijgt u een uitgebreide veiligheidsinstructie van de bemanning. Aansluitend zult u van een heerlijk eerste 3-gangen diner aan boord genieten, terwijl het schip koers maakt richting de baai Trygghamna, waar geankerd zal worden voor de nacht. De naam Trygghamna komt van de oorspronkelijke Nederlandse naam ‘behouden haven’, vanwege zijn beschutte en veilige ankermogelijkheden.

 

Dag 2: Bezoek aan zeevogel klif Alkhornet

Na een voedzaam ontbijt, zult u verzocht worden om klaar te maken voor de eerste zodiac landing in Trygghamna, waar we de resten van een 17e -eeuwse Engels walvisvaarders station en een 18eeeuwse jachtstation van Pomeren (Russische jagers) kunnen aanschouwen. Hiervandaan wandelen we naar de 428-meter hoge klif Alkhornet, waar zo’n 10.000 paren van verschillende zeevogels broeden. De kliffen zijn samengesteld uit carbonaatgesteente, dat meer dan een miljard jaar oud is. De toendra onderaan de klif ontvangt voedingsstoffen van de zeevogels die weiden voor rendieren, broedplaatsen voor ganzen en schuilplaatsen voor poolvossen bieden. Deze locatie is dan ook uitermate geschikt om ijsberen, poolvossen en rendieren te zien. Kort voor de lunch zullen alle gasten veilig aan boord gebracht worden, waar een ieder zich kan opwarmen onder het genot van een warme lunch. In de tussentijd zal de bemanning, afhankelijk van de weersomstandigheden, koers in Zuidelijke richting zetten naar de Bellsund. In de nacht zullen we het anker laten vallen bij het eiland AkselØya.

Dag 3: AkselØya landing – Fridtjofbreen

In de ochtend zullen we een landing maken bij AkselØya, een lang en smal eiland in de monding van de Bellsund dat het Van Mijenfjord grotendeels blokkeert. Dit eiland is vernoemd naar de zeilschoener die de Finse ontdekkingsreiziger Adolf Erik Nordenskiold charterde voor zijn expeditie in 1864 naar Spitsbergen. Hier zullen we aanschouwen dat de oude tradities van de pelsjacht in stand worden gehouden. Na de wandeling varen we naar de afkalvende gletsjer Fridtjovbreen die omringd is door schilderachtige bergen. Houdt een goede uitkijk naar beluga’s in dit gebied die hier in voorgaande jaren vaak zijn gespot! We zullen bij Midterhuken in de avond een ankerplekje voor de nacht zoeken.

Dag 4: Overblijfselen van de belugajacht

Vanaf Midterhuken hebben we een fantastisch uitzicht hebben op de jongste bergketen (65 miljoen jaar oud!) van Spitsbergen. Een botsing van continentale platen heeft de vouw- en breuklijnen veroorzaakt die we op de berg kunnen zien. Op de kliffen vinden we hier luidruchtige kolonies van zeekoeten, drieteenmeeuwen, kleine alken en Noorse stormvogels. De uitwerpselen van deze vogels zorgen voor een rijke vegetatie waardoor de omliggende toendra opmerkelijk groen is. Deze toendra biedt op zijn beurt weer een goede voedingsbodem voor poolvossen en kuddes rendieren. Zelfs ijsberen worden hier regelmatig gespot op zoek naar voedsel. Na de ochtendwandeling hervatten we de reis naar de baai Fleur de Lyshamna, waar we afgezet zullen worden in de buurt van 3 oude roeiboten die ooit toebehoorden aan de Noorse belugajager Ingvald Svendsen. Daarvandaan wandelen we naar Kvitfiskstranda (‘white whale beach’) waar een hut staat genaamd Bamsebu, een walvisstation die gebouwd is door dezelfde Svendsen. Op deze plaats heeft in de 19e eeuw een massamoord op walvissen plaatsgevonden en de botten van de dieren zijn nog altijd te aanschouwen op het strand als een herinnering aan het grimmige verleden. Gelukkig worden er, ondanks de massale jacht op beluga’s in het verleden, in dit fjord nog regelmatig beluga’s gesignaleerd!

Dag 5: Historie in het Recherchefjord

Een laatste landing in de Bellsund plannen we in het Recherchefjord. De hoge concentratie van historische bezienswaardigheden in dit fjord geeft het bewijs dat het rijke landschap en dierenleven veel jagers en andere uitbaters heeft aangetrokken. Zo was het in de 17e en 18e eeuw één van de grootste verzamelplaatsen voor de walvisvloot op Spitsbergen en vond er steenkoolwinning plaats in het begin van de 20e eeuw. Op meerdere locaties zijn hier overblijfselen van deze periodes te aanschouwen. Na deze landing zullen we terugvaren in Noordelijke richting, terug naar het Isfjord. Afhankelijk van de mogelijkheid om een havenplek te reserveren in Barentszburg, varen we richting de Russische mijnnederzetting.

Dag 6: Spookstadje in Sovjetstijl: Barentszburg

In de ochtend zullen we een bezoek nemen aan het naar Willem Barentsz vernoemde dorpje. De naam Barentszburg werd in 1924 door de Nederlandsche Spitsbergen Compagnie gegeven aan de destijds Nederlandse mijnbouwnederzetting. In 1926 werd het mijndorpje overgenomen door de Russen, waarna het uitgroeide tot een dorpje van mijnwerkers met ruim 1000 inwoners. Vandaag de dag leven er nog circa 400 mensen van met name Russische of Oekraïense komaf. Omdat de mijn al lange tijd niet winstgevend is, richten zij zich steeds meer op het toerisme. Vanaf de kade waar ons schip ligt afgemeerd, zullen we eerst zo’n 140 houten treden moeten beklimmen voordat we in de hoofdstraat uitkomen. Hier zullen we zien dat de Sovjetperiode zijn sporen heeft nagelaten. Zo staat er een levensgroot borstbeeld van Lenin middenin het dorp, aanplakborden met foto’s van arbeiders en modernistische Sovjetgebouwen. Verder kun je hier de meest Noordelijke bierbrouwerij van de wereld en het pomodorenmuseum vinden. Als iedereen weer veilig aan boord is, vertrekken we richting Borebukta. We zullen proberen zo dicht mogelijk bij het noordwestelijke uiteinde te komen om een kijkje te nemen bij het steile gletsjerfront van de Borebreen. Vervolgens varen we verder naar de westzijde van de baai, dichtbij de Nansenbreen, waar we zullen ankeren voor de nacht.

Dag 7: Zeilend richting Longyearbyen

In de ochtend organiseren we een laatste landing bij de kaap Bohemanflya. Hier vinden we een stukje Nederlandse geschiedenis in de vorm van de voormalige Nederlandse mijn in Rijpsburg. Het werd in 1920 door de Nederlanders uitgebouwd met hutten voor het delven van steenkool. Omdat de kustwateren hier erg ondiep zijn, kwamen de Nederlanders erachter dat het verschepen van steenkool hier erg lastig was. In 1921 werd daarom besloten om de activiteiten over te hevelen naar Barentszburg. We bezichtigen hier een oude hut uit 1900 en de fundamenten van de weggehaalde hutten. Sinds 31 augustus 1920 staat hier ook een monument voor koningin Wilhelmina in de vorm van een grote stenen piramide. Als het weer het toelaat, zullen we de rest van de dag spenderen door terug te zeilen naar Longyearbyen. Bij aankomst in het Arctische dorpje, kunt u genieten van wat vrije tijd om de laatste souvenirs te kopen of gewoon een wandeling te maken om alle indrukken van de week op u in te laten werken. Rond etenstijd wordt u weer verwacht aan boord waar de crew een laatste verrassing voor u in petto heeft. De rest van de avond kunt u genieten van uw laatste avond met de crew en uw medereizigers.

Dag 8: Vaarwel Noorderlicht!

Helaas is er een einde gekomen aan ons avontuur door het Arctische landschap van Spitsbergen. Na een goed en voedzaam ontbijt, wordt u vriendelijk verzocht om uiterlijk om 09:00 van boord te gaan. We hopen dat wij u de veelzijdigheid van het prachtige Spitsbergen hebben kunnen laten zien en dat u heeft genoten van een onvergetelijke ervaring aan boord van de Noorderlicht.

Reisnummer: DNV8025

Vertrekdatum: 26 augustus 2023

Vertrekhaven: Longyearbyen

Inschepen: 16:00 uur

Aankomstdatum: 2 september 2023

Aankomsthaven: Longyearbyen

Ontschepen: 09:00 uur

Prijs: vanaf € 2.750,- p.p., vol pension

Aantal dagen: 8

Zeilvakantie Centraal Spitsbergen Arctische herfst 2023 2
26 augustus 2023 t/m
2 september 2023