Zeil & Whiskyreis: Islay, Jura & Mull 2

Als zeilschip zijn wij in grote mate afhankelijk van het weer. Onderstaand programma is een leidraad en kan worden aangepast onder invloed van weer, stroming en vooral de wind. Dit kan betekenen dat wij havens of Distileerderijen moeten overslaan of andere havens aanlopen dan hieronder beschreven staan. Flexibiliteit is de regel!

Deze reis langs de bekendste Whisky distilleerderijen van de Hebriden voert ons naar Mull, Islay en Jura. Onderweg heeft u genoeg gelegenheid verschillende distilleerderijen te bezoeken en deel te nemen aan tastings en rondleidingen.

Deze reis is ook voor degene die niet geïnteresseerd zijn in het bezoeken van whisky distilleerderijen een aanrader door de adembenemende natuur en mooie plekken die wij bezoeken. In het gebied waar wij varen kunt u niet alleen meer dan 100 soorten vogels zien, maar ook Dolfijnen, Reuzenhaaien, Walvissen, Otters, Zeehonden, en nog veel meer. Op de eilanden zijn veel mooie wandelroutes beschikbaar. 

Dag 1: Oban

Vanaf 18.00 uur wordt u aan boord verwelkomt en maakt u kennis met de bemanning en uw medepassagiers. Hierna volgt een heerlijke maaltijd en heffen wij het glas op een mooie whiskyreis. Oban is een schitterend gelegen stad aan de voet van het Lorn-gebergte. Hoog boven de stad staat McCaighs Tower, een negentiende -eeuwse replica van het Colosseum. Oban wordt wel de parel van de west highlands genoemd, met zijn kronkelige straatjes en schilderachtige baai vol met jachten, veerboten en kleine vissersbootjes. De Flying Dutchman ligt aan de “North pier pontoons” in het centrum van Oban op nog geen tweehonderd meter van de beroemde Oban Distillery.

Dag 2: Mull

Na een heerlijk ontbijt gaan we naar Tobermory op het eiland Mull. Onderweg zeilen we vlak langs het prachtig gerestaureerde Duart Castle. Het schilderachtige Tobermory is de grootste plaats op het eiland, gelegen in het noordwesten. Het is een charmante kleine plaats met vrolijk gekleurde huizen en een reeks aan kleine bedrijfjes zoals onder andere een chocolaterie, bakkerij, kaarsenmaker, zilversmid, kunstgalerie en een pottenbakker. Tobermory is ook bekend vanwege haar kunstcentra’s, een klein theatergezelschap en enkele goede pubs en eetgelegenheden. En natuurlijk kunt u de beroemde Tobermory Distillery bezoeken op onze Zeil & Whiskyreis. Rondom de natuurlijke baai zijn een aantal prachtige wandelingen te maken.

Dag 3: Staffa en Iona

Vandaag zetten we onze Zeil & Whiskyreis voort en varen we naar Staffa en Iona. Het onbewoonde eiland Staffa is beroemd om Fingal’s grot en het basaltgesteente dat overal op het eiland te zien is. De ontzagwekkende, op een kathedraal lijkende grot, 70m lang en 20 m hoog. Deze plek heeft Mendelsohn geïnspireerd tot de “Hebridean Ouverture”. Het is een onvergetelijke ervaring om met de zodiac naar dit afgelegen stuk rots te varen. Op Staffa komen ook papegaaiduikers voor.
Aan de Zuid-West punt van Mull ligt het kleine eiland Iona. In het Gealic/keltisch: Chaluim Chille, het eiland van Colm Cille, een Ierse priester en prins die later Sint Columba zou worden. Dit kleine eiland heeft een unieke plaats in de geschiedenis van Schotland. Het ontsteekt de fantasie van duizenden die hier elk jaar naartoe reizen zoals monniken, pelgrims, clanhoofden en koningen. Tijdens de zeiltocht van het ene eiland naar het andere zien we naast de prachtige natuur ook mogelijk reuzenhaaien, dwergvinvissen en dolfijnen.

Dag 4 & 5 Port Ellen ( Islay )

Vandaag varen we door naar Islay, het Whiskyeiland bij uitstek. Islay dankt haar roem aan de 9 distilleerderijen, die miljoenen liters vloeibaar goud produceren. Vanwege de diverse belastingen die op alcohol geheven worden, wordt wel gezegd dat dit het zwaarst belastte deel van Groot Brittannië is. Wij leggen aan in de haven van Port Ellen, in het zuiden van Islay. Hier vind u binnen loopafstand de distilleerderijen van Port EllenLaphroaigLagavullin en Ardbeg. Veel distilleerderijen liggen aan het water, hierdoor hebben wij de mogelijkheid enkele daarvan van te bezoeken met het schip.

Dag 6 : Jura

We zeilen vandaag verder naar Jura en bezoeken de Jura distilleerderij. Het eiland Jura is een paradijs van ongeschonden wildernis en natuurlijke schoonheid. De naam Jura komt uit het oud-Noors en betekent ‘Herteneiland’, nog altijd een toepasselijke naam omdat de 5.500 herten de menselijke populatie van 180 overtreffen. De Jura distilleerderij ligt in het plaatsje Craighouse, aan het einde van de steiger waar wij met de Flying Dutchman aan zullen leggen.

Dag 7 : Schotse westkust -Oban

De volgende morgen zetten wij, na een uitgebreid ontbijt, zeil naar Oban. We zeilen langs de schitterende Schotse Westkust en, waar we prachtige vergezichten op de eilanden Jura en Mull kunnen zien. Vanavond genieten we van een heerlijk afscheidsdiner aan boord.

Dag 8 : Oban

Helaas is er een eind gekomen aan deze schitterende Zeil & Whiskyreis en na een uitgebreid ontbijt is het tijd om afscheid te nemen.

Distilleerderijen Bezoeken:

Tijdens de reis zullen wij bij verschillende distilleerderijen aanleggen of met de zodiac landen. De schipper laat ruim van tevoren weten waar en wanneer er de mogelijkheid is distilleerderijen te bezoeken. Het bezoeken van de distilleerderijen gebeurt op eigen gelegenheid, mocht er interesse zijn in een specifieke tour of tasting bij de distilleerderij dan kan de schipper helpen met het organiseren (afhankelijk van beschikbaarheid bij de distileerderij). Als dit mogelijk is blijft het schip een dag op Islay liggen en heeft u de dag om op eigen gelegenheid het eiland en haar distilleerderijen te verkennen, aan boord is informatie over taxi’s, openbaar vervoer en de distilleerderijen.

Reisnummer: DNV5041

Beschikbaarheid: 20 plaatsen

Vertrekdatum: 21 april 2024

Vertrekhaven: Oban

Inschepen: 18:00 uur

Aankomstdatum: 28 april 2024

Aankomsthaven: Oban

Ontschepen: 10:00 uur

Prijs: Vanaf €1195,- per persoon

Aantal dagen: 8

Verschillende hutten

Al onze hutten hebben bedden van minimaal 2.00 x 0.75 en zijn voorzien van eigen douche en toilet. Omdat onze de hutten verschillend van vloer oppervlakte zijn, hebben we ze ingedeeld in twee categorieën.

Standaard hut  ………………………….€ 1195,- per persoon
Comfort……………………………………€ 1325,-per persoon
Eénpersoons hut……….…………….. € 1795,- ( beperkt beschikbaar)

Zeil & Whiskyreis: Islay, Jura & Mull 2
21 april 2024 t/m
28 april 2024