Zeezeiltraining U.K.-Frankrijk-Nederland

De reis

Vanaf Jersey willen we naar Cherbourg in Normandië zeilen, de eerste leuke puzzel van deze zeezeiltraining. Hiervoor moeten we niet alleen over een getijde drempel om de haven van St. Helier uit te komen, we willen natuurlijk ook stroom mee, maar nog belangrijker, we zullen ook door de beruchte Alderney Race moeten zeilen. In de Alderney Race kan het heel hard stromen, dat kan op zichzelf al een probleem vormen, maar een bijkomend probleem zijn de golven die hierdoor ontstaan, vooral bij wind tegen stroming. Stof tot nadenken.

Weer en tij zullen uiteindelijk onze route bepalen, maar het plan is om dit in overzichtelijke etappes te doen, waarbij we de leukste havens proberen aan te doen. Plan A is naar Honfleur, een prachtig pittoresk middeleeuws dorpje. Een etappe van ongeveer 85 mijl waarbij we ook een stuk de Seine opvaren. Ook weer een leuke puzzel, want vooral de ebstroom op de Seine kan heel sterk zijn. De aankomst zal waarschijnlijk in het donker zijn en we moeten naast de stroming ook door de sluis (met zandbank) en eventueel door de brug. Met 80 mijl zeilen is dit natuurlijk niet tot achter de komma uit te rekenen, maar het is absoluut de moeite waard. Dit mooie dorp is nog helemaal in de Noorse stijl (opgebouwd door de Noormannen) en er zijn veel terrasjes aan de haven. Als het weer meewerkt komen we hier vroeg in de (volgende) ochtend aan, waardoor we nog tijd hebben om rond te wandelen.

Vervolgens zeilen we naar Dover, een etappe van ongeveer 130 mijl. Dat betekend meer dan 24 uur zeilen en we zullen dat volgens een wachtsysteem doen. Dover is een werkhaven, maar erg bijzonder met de beroemde ‘White Cliffs’ en met ferry’s die af en aan varen, leuk om te zien en we zullen daarom toestemming moeten krijgen om naar binnen te mogen. Als het weer meewerkt hebben we nog genoeg tijd om Dover Castle te bezoeken, of om de White Cliffs of Dover op te lopen met een prachtig uitzicht over het Engels Kanaal.

Daarna steken we de ‘shipping lanes’ in het nauw van Calais over, het smalste en drukste deel van het Engels Kanaal. Het vervolg is zo ontzettend druk met scheepvaart routes, visserschepen, fish & wind farms dat we eerst een tij stop maken aan de Franse kust.

Daarna volgt de laatste etappe van 110 mijl naar Rotterdam, onze seizoen afsluiting. Het opvaren van de Nieuwe Waterweg is indrukwekkend met alle scheepvaart, zeker in het donker. Het laatste stuk door het centrum van de stad is erg mooi met de mooie nieuwe skyline van Rotterdam en we varen onder de Erasmusbrug door.

De dag-afstanden liggen deze zeilvakantie ongeveer tussen de 27 en 130 zeemijlen.

Bovengenoemd schema is afhankelijk van weer, wind en getij, indien nodig wijken we hiervan af. In tegenstellingen tot onze andere reizen, eindigt deze zeilreis in de middag (na de lunch).

Als u wilt kunt u in Rotterdam een extra overnachting aan boord boeken op basis van Bed and Breakfast voor € 75,- mocht dat makkelijker zijn voor uw terugreis naar huis.

Reisnummer: DNV2030

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Vertrekdatum: 3 oktober 2022

Vertrekhaven: Jersey

Inschepen: 18:30 uur

Aankomstdatum: 12 oktober 2022

Aankomsthaven: Rotterdam

Ontschepen: 10:30 uur

Prijs: €1219,- per persoon

Boordkas: €330,- per persoon

Aantal dagen: 9

Zeezeiltraining U.K.-Frankrijk-Nederland
3 oktober 2022 t/m
12 oktober 2022