Overtocht naar Schotland, zeezeiltraining

De reis

Vanuit het centrum van Rotterdam zeilen we de eerste dag door de Erasmusbrug de Nieuwe Waterweg af naar Scheveningen. Een relaxte start van de reis, met een kop koffie door 4 bruggen waaronder de iconische Erasmusbrug. Leuk en bijzonder om Rotterdam vanaf het water te zien met alle drukke scheepvaart. De Nieuwe Waterweg is opgedeeld in marifoon blokkanalen om de scheepvaart te begeleiden, een leerzaam aspect voor deze zeezeiltraining. Afhankelijk van de stroming, is het een uur of drie varen tot de Noordzee, een mooie gelegenheid om aan dek alles door te nemen.

’s Avonds gaan we een vaarplan maken afhankelijk van de weerberichten, een flinke maar leerzame puzzel. Ook zullen we leren hoe je weerkaarten moet interpreteren.

De volgende dag steken we het Engels Kanaal over naar Whitby, een afstand van 230 mijl met shipping-lanes, booreilanden en veel scheepvaartverkeer. Een leerzame oversteek met één a twee nachten doorzeilen waarbij we de radar en AIS gebruiken, maar ook zullen oefenen met scheepsverlichting. We zullen dat volgens een wachtsysteem doen. Whitby is een hele mooie en sfeervolle oude vissershaven en als de wind meewerkt kunnen we hier nog de middag genieten van de gezellige Engelse sfeer en de bezienswaardigheden.

Daarna zeilen we verder langs de Engelse kust omhoog naar Schotland. Met ook weer een nacht op zee, dus ook weer wachtlopen, actief zeilen en, uitkijk houden voor scheepvaart, visserij en windfarms. De wind bepaald de bestemming, maar als het lukt maken we nog een tussenstop in het sfeervolle Stonehaven. Deze zeezeiltraining eindigt in Wick in het noorden van Schotland. We sluiten de reis af in de pub, voor een maaltijd en een biertje.

Kortom, een leerzame zeezeiltraining vanwege de drukke scheepvaart routes, sterke stromingen en getijden puzzels, maar bovenal een mooie zeilreis langs een prachtige kust met leuke havens.

Bovengenoemd schema is afhankelijk van weer, wind en getij, indien nodig wijken we hiervan af

Reisnummer: DNV2031

Beschikbaarheid: 5 plaatsen

Vertrekdatum: 8 juni 2023

Vertrekhaven: Rotterdam

Inschepen: 18:30 uur

Aankomstdatum: 19 juni 2023

Aankomsthaven: Wick

Ontschepen: 10:30 uur

Prijs: €1879,- per persoon

Boordkas: £130,- per persoon

Aantal dagen: 11

Overtocht naar Schotland, zeezeiltraining
8 juni 2023 t/m
19 juni 2023