Buiten-Hebriden Expeditie 2

Aan de uiterste westgrens van Schotland ligt een unieke groep eilanden waar deze reis zich op focust: De Buiten-Hebriden. Deze eilanden hebben een lange geschiedenis van menselijke bewoning en zijn beroemd vanwege de natuur, ruimte, rust en afzondering. Van de Grote eilanden zoals Harris&Lewis tot de kleinere als de Monachs, de eilanden hebben allen hun compleet eigen karakter en atmosfeer. Wat is er nu mooier dan deze (afgelegen) eilanden te ontdekken met een zeilschip!?

Rondom de Buiten-Hebriden zijn de wind en het tij leidend. Voor deze reis is er geen vast programma maar we laten ons leiden door de elementen. Zijn de omstandigheden geschikt dan is ons hoofddoel om naar het moeilijk bereikbare St. Kilda te zeilen. Een plek die alleen per schip te bereiken is en een uniek verhaal verteld. Is de zee wat onstuimiger dan blijven wij aan de beschutte zijde van de Buiten-Hebriden, hier is immers ook meer dan genoeg te zien!

De zee rondom de Buiten-Hebriden herbergt een enorme diversiteit aan leven. Van Papegaaiduikers tot dolfijnen, Reuzenhaaien en walvissen.

Tijdens deze reis zullen wij niet elke avond in een haven liggen maar ook enkele nachten voor anker doorbrengen tussen de eilanden. De ongestoorde rust van het ankeren op afgelegen plekken is een unieke ervaring!

Mogelijke bestemmingen:

Harris and Lewis

Harris & Lewis is één eiland waarvan het noordelijke deel Lewis heet en het zuidelijke deel Harris, de grens is echter niet duidelijk getrokken. Het is het grootste eiland van de Buiten-Hebriden en hoewel het één eiland vormt is er een duidelijk verschil tussen het landschap en de atmosfeer. Lewis is vlakker dan Harris dat meer bergen en kliffen heeft. De grootste plaats op Harris en Lewis is Stornoway in het Noordoosten, een gezellige stad met winkeltjes, restaurants en musea . Ten westen van Stornoway vindt je de “Callanish Standing Stones”, een Neolithisch overblijfsel gebruikt tijdens rituele activiteiten. Volgens schattingen is de steencirkel 6000 Jaar oud. De ‘Harris Distillery’ staat bekend om de goede Gin die zij maken.

North Uist:

Noord Uist is relatief vlak en bestaat voor een groot gedeelte uit moerassen en meertjes die een belangrijk habitat zijn voor zeldzame vogelsoorten. Lochmaddy is de grootste plaats op het eiland met ongeveer 1500 Inwoners waarvan het grootste deel nog Gaelisch spreekt. Op het eiland zijn mooie wandelingen te maken, de natuur is hier prachtig. Over het gehele eiland zijn archeologische vondsten gedaan zoals grafheuvels, steencirkels en staande stenen.

South Uist:

Zuid Uist is een stuk reliëfrijker dan Noord Uist met heuvels tot 600 meter. De Oostkant van het eiland bestaat uit heuvels en dramatische kustlijnen, de Atlantische kant bestaat bijna geheel uit strand. Lochboisdale aan de oostkant is de grootste plaats op het eiland, hier komt onder andere de ferry vanuit Oban aan.

Eriskay:

Tussen zuid Uist en Barra ligt het eiland Eriskay. De grond op het eiland is ongeschikt voor landbouw of veeteelt, de bewoners leefden eeuwenlang voornamelijk van de visserij. In 1941 strandde het naar Amerika onderweg zijnde schip ‘SS Politician’ op de kust van Eriskay met aan boord 20.000 vaten whisky. In 1949 verscheen de op dit verhaal gebaseerde film “Whisky Galore”.
Op Eriskay lopen “Eriskay Pony’s” een inheems paardenras

Barra:

Barra is een van de zuidelijkste eilanden van de Buiten-Hebriden en staat bekend om de azuurblauwe zee, de witte stranden en de prachtige vergezichten. Op Barra is het enigste commerciële vliegveld ter wereld waar de vliegtuigen landen en opstijgen vanaf het strand met laag water. Er zijn dagelijkse vluchten vanaf Glasgow naar Barra. Het is absoluut aan te raden hier een heuvel op te lopen om het uitzicht over het eiland te zien.

St. Kilda:

Deze vulkanische archipel ligt voor de kust van de Hebriden en bestaat uit de eilanden Hirta, Dun, Soay en Boreray. Hier bevinden zich een aantal van de hoogste kliffen van Europa, met grote kolonies zeldzame en bedreigde vogelsoorten zoals papegaaiduikers en jan-van-genten. De archipel is sinds 1930 onbewoond..

Duizenden jaren hebben op het eiland Hirta mensen geleefd. De gemeenschap die Hirta sinds twee millennia permanent bewoonde, ging uiteindelijk ten onder door toedoen van fundamentalistische dominees en epidemieën. In 1930 werden de laatste bewoners geëvacueerd. Aan land kan men rondlopen in het verlaten dorp en ervaren hoe het leven voor de bewoners moet zijn geweest. In verschillende van de huizen is een expositie ingericht over de families die in die huizen woonden

Reisnummer: DNV5045

Beschikbaarheid: 20 plaatsen

Vertrekdatum: 3 augustus 2024

Vertrekhaven: Ullapool

Inschepen: 18:00 uur

Aankomstdatum: 11 augustus 2024

Aankomsthaven: Ullapool

Ontschepen: 10:00 uur

Prijs: Vanaf €1495,- per persoon

Aantal dagen: 9

Verschillende hutten

Al onze hutten hebben bedden van minimaal 2.00 x 0.75 en zijn voorzien van eigen douche en toilet. Omdat onze de hutten verschillend van vloer oppervlakte zijn, hebben we ze ingedeeld in twee categorieën.

Standaard hut  ………………………….€ 1495,- per persoon
Comfort……………………………………€ 1665,-per persoon
Eénpersoons hut……….…………….. € 2195,- ( beperkt beschikbaar)

Buiten-Hebriden Expeditie 2
3 augustus 2024 t/m
11 augustus 2024