Zeilvakantie met schipper op de Canarische Eilanden en Madeira met de Marín

Zeilgebied

Zeilvakantie met schipper op de Canarische Eilanden en Madeira met de Marín

Zeilvakantie met schipper op de Canarische Eilanden en Madeira met de Marín. Madeira en de Canarische Eilanden vormen in 2023 het decor van onze zeilreizen. Zie ook tabblad Zeilreizen voor een uitgebreide beschrijving van deze reizen. Omdat we plannen hebben om de wereld nóg verder te verkennen zullen de zeilgebieden in 2024 weer veranderen. Bijvoorbeeld van Gambia en Kaapverdië naar het Caribisch gebied of Suriname.

Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden (Spaanse grondgebied) liggen ongeveer honderd kilometer ten westen van de kust van Zuid-Marokko. Er heerst een subtropisch klimaat, waardoor je het hele jaar kunt genieten van zon, zee, zeilen en snorkelen.

De eilanden zijn vulkanisch van oorsprong en dat geeft een geheel eigen ‘look and feel’. Door de bergen hebben de eilanden soms wel meerdere klimaatzones en vaak prachtige of onherbergzame natuur.

Ook het zeilklimaat is gevarieerd. Door de hoge bergen ontstaat tussen de eilanden een tunneleffect waardoor de wind ineens flink kan toe- of afnemen. Aan boord wisselen ‘lounge-zeilen’ en sportief zeilen elkaar af. In de luwtes van een baai kan worden geankerd en gerelaxed.

Fuerteventura en Lanzarote

Fuerteventura is, na Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden. De bijna constante wind hier biedt fantastische mogelijkheden tot windsurfen en kitesurfen. Fuerteventura en Lanzarote worden gekenmerkt door vele zwarte stranden en kale, nauwelijks begroeide bergen waardoor de eilanden soms aan een maanlandschap doen denken. Lanzarote is dankzij de architect, kunstenaar en politicus César Manrique lange tijd beschermd geweest tegen het massatoerisme. Hij wist hoogbouw te voorkomen en mede hierdoor heeft Lanzarote voor een belangrijk deel haar oorspronkelijke karakter behouden. In het noorden van Lanzarote vind je het prachtige eilandje Graciosa. Tussen Lanzarote en Fuerteventura kan er worden geankerd bij het charmante kleine eilandje Isla Lobos.

Gran Canaria

Ten westen van Lanzarote ligt Gran Canaria. Het noorden is groen en vruchtbaar en het zuiden is droog en kaal. Neem bijvoorbeeld de ‘Dunas de Maspalomas’, duinen die door de wind en een voortdurende aanvoer van nieuw zand doorlopend van vorm en plaats veranderen, en in een tempo van 1 meter per jaar in westelijke richting ‘wandelen‘.

Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het zuiden van het eiland van de eeuwige lente is heel toeristisch, meer naar het noordwesten is het rustiger. Daar vind je prachtige rotsformaties en pittoreske plaatsten als Garachico. De vulkaan El Teide en haar omgeving is bijzonder mooi. Als je deze wilt bezoeken, kun je dat voor of na de zeilreis doen. (Wel even zelf regelen, want met de boot kom je er niet.) Tussen Tenerife en La Gomera is de kans groot dat we pilot whales (grienden) tegenkomen: een grote dolfijnensoort van gemiddeld vijf meter lang. Met wat meer geluk zie je ook tuimelaars of langsnuitdolfijnen en heel af en toe zelfs walvissen!

La Gomera

Op ongeveer zes uur varen van het zuidpunt van Tenerife ligt het authentieke La Gomera. Een wandeleiland bij uitstek. In het midden van het eiland vind je – boven de wolken – één van de oudste bossen ter wereld, en rondom het eiland ligt een wandelroute van 127 km. Columbus vertrok in 1492 vanaf dit eiland naar Indië, hij belandde echter in Amerika. Nog steeds vertrekken er regelmatig diverse zeil- en roeirally’s naar de 4800 km verderop gelegen Cariben.

De Madeira archipel

Madeira is één van de mooiste eilanden van Europa. De Madeira archipel hoort bij Portugal en bestaat uit meerdere eilanden. Madeira en Porto Santo zijn de enige bewoonde eilanden. Het eiland Madeira is 57 km lang en 23 km breed. Madeira heeft werelwijd verschillende awards gewonnen vanwege haar gevarieerde ecosystemen, haar cultuur, de stranden en veiligheid. Er liggen kilometers en kilometers wandelpaden over het eiland verspreid. Langs de kust, dwars door de bergen en langs de levades. De levadas vormen al honderden jaren het, veelal met de hand aangelegde, irrigatiesysteem van het eiland. Het oerbos dat grotendeels uit laurierbomen bestaat, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Porto Santo (30 mijl vanuit de Quinta do Lorde Marina) is een heerlijk eiland met een hippie sfeer en prachtige stranden. Op het onbewoonde Ilhas Desertas (18 mijl vanuit de Quinta do Lorde Marina) is een ankerplek en met een beetje geluk zijn er monniksrobben en roggen te bewonderen.

Het schip

De Oceanis 473 Clipper is een ruime familiecruiser van meer dan 14 meter met heerlijke zeileigenschappen. Onze boot is vernoemd naar onze dochter: Marín betekent godin van de zee.

Leefruimte
Op elke boot, ook een ruime, is de gezamenlijke leefruimte beperkt. Zoek daarom een eigen plek op als je die nodig hebt en hou hierbij rekening met elkaar. Je kunt bijvoorbeeld de rust opzoeken van je hut, op het voordek een boek lezen, of even de kant op gaan als we in een haven liggen.
Tijdens het zeilen vragen de zeilmanoeuvres vaak de nodige aandacht. Toch is er ook vaak ruimte om een spelletje te doen. Als het erg warm en zonnig is kunnen we voldoende schaduw in de kuip creeëren. Het achterschip heeft een geïntegreerd zwemplateau met douche.
Als we voor anker liggen is er gelegenheid om te zwemmen of om met de bijboot aan land te gaan om op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen.

Koken en eten
In de salon, de centrale ruimte in de boot, kunnen we koken en eten als het buiten fris is. Er is een keuken met koelkast en oven. Rondom de uitklapbare tafel is plaats voor acht personen.

Slapen
Voor de gasten zijn er drie 2-persoonshutten. Elke hut heeft een eigen kast en een raam dat opengezet kan worden voor frisse lucht of dat je kunt verduisteren als je dat fijn vindt. Alle bedden zijn 2,10 meter lang. Bij het voeteneinde lopen de bedden taps toe. De twee kleinste hutten bevinden zich voor in de boot (bed 0,80 – 1,40m breed). De grootste hut bevindt zich achter in de boot (bed 1,30 – 1,70m breed). Kom je alleen, dan heb je een eigen hut.

Douche en toilet
Onze gast(en) hebben onderweg beschikking over het gastentoilet met douche (warm water is beschikbaar als we lang genoeg op de motor hebben gevaren). Als we in een haven liggen maken we gebruik van de douche- en toiletvoorzieningen aldaar.

Veiligheid
Marín is uitgerust met de wettelijk voorgeschreven veiligheidsuitrusting, zoals een goedgekeurd reddingsvlot, reddingsvesten, VHF, EPIRB, enz.

De Schippers

Wij zijn Martin Hordijk (schipper) en Lisa van den Heuvel (schippersvrouw). In 2018 verkochten we ons huis en sindsdien leven, reizen en werken we op onze zeilboot Marín. Eerst op de Middellandse zee en sinds 2021 op de Canarische Eilanden.

We zijn al helemaal verknocht geraakt aan het leven aan boord. We combineren het reizen/zeilen met onze wens om bepaalde gebieden goed te leren kennen. Inmiddels maken we plannen om ook de rest van de wereld met onze boot te verkennen.

Lisa

Ik stond in het begin niet te trappelen om met Martin te gaan zeilen. Ik werd tijdens onze tochtjes op het IJsselmeer al zeeziek, maar inmiddels heb ik ook redelijke zeebenen ontwikkeld. Hoewel ik bij overtochten nog steeds moet ‘inslingeren’. Inmiddels ben ik verknocht geraakt aan het vrije bootleven. Het reizen van plek naar plek en het voortdurende geluid van de zee om mij heen vind ik heerlijk. Nachttochten vind ik nog steeds absoluut magisch! Als we ook nog dolfijnen om de boot hebben is er maar één moment dat telt… dat is het nu! Heerlijk vind ik dat.

Naast het ‘meezeilen’ voor de Nederlandse Vloot bieden we, als ervaren coaches, ook zeil- coachreizen aan. Ben je geïnteresseerd in onze loopbaan- en levenscoaching, kijk dan op onze website www.livemarvelouz.com voor meer informatie.

Martin

Als kind surfde ik me suf of ik zeilde mee met vrienden over de randmeren. Met een vriend kocht ik mijn eerste kajuitzeiljachtje van krap 7 meter. We knapten hem helemaal op en ruilden hem later in voor een groter en zeewaardig zeiljacht van maar liefst 8,5 meter. Hiermee spendeerde ik (vaak in mijn eentje) weekend na weekend op het IJsselmeer. Winter of zomer, weer of geen weer. Nieuwe ‘bestemmingen’ en de eindeloosheid van het IJsselmeer trokken me aan als een magneet. In 2019 kochten we onze huidige boot (ruim 14 meter). Samen zeilden Lisa en ik van Griekenland via Spanje naar Nederland en daarna weer naar de Canarische Eilanden. Zeilen is voor ons een prachtige manier om de wereld te ontdekken, te leven in het hier en nu, en te kunnen wonen onder de zon. Als schipper heb ik de nodige zeemijlen achter de rug en beschik ik over de juiste papieren en vaarbewijzen. Aan boord is het mijn kracht om jou ‘aan het roer’ te krijgen.

Boordkas

We hanteren een boordkas waarbij we uitgaan van 35 euro p.p.p.d. Bij drie of vier gasten is dit is meestal meer dan voldoende voor alle hapjes, drankjes (op basis van twee-drie glazen wijn/bier/fris per dag), ontbijt, vier avondmaaltijden, havenovernachtingen, diesel, de eind schoonmaak en linnengoed (schoon beddengoed, twee handdoeken en een badlaken p.p.)

Martin en Lisa betalen ook mee aan de boodschappen, maar worden vrijgehouden van de overige kosten, zoals havenovernachtingen, diesel en eventueel meegaan bij het uit-eten.

Zeilreizen

Een zeilreis heeft minimaal twee en maximaal vier gasten. Kom je alleen dan heb je een eigen hut.

Wat kun je verwachten?

Bij onze zeilreizen kun je rekenen op veel zeilen, oefenen met zeilen, gezelligheid, lekkere hapjes en heerlijk eten van onze verassende vegetarische keuken. Als je dat wilt, kunnen we vast een leuke excursies aan land doen of een mooie wandeling maken waardoor je op deze afwisselende zeilreis niet alleen van de zee maar ook van het eiland kunt genieten.

Dagtochten en overnachten

’s Avonds bespreken we de mogelijke route voor de dag die volgt. Uitgangspunt is steeds: gevarieerd en mooi zeilen, nieuwe ervaringen op doen en iets van het eiland zien. Martin bepaalt wat de veilige kaders zijn (aan de hand van weer en wind). Als je dat wilt kun jij de route verkennen en uitzetten op de Ipad. Afhankelijk van de weersomstandigheden, route, zeilervaring en slaapwensen kiezen we om voor anker te gaan of voor een haven om te overnachten.

Een dagtocht duurt bij voorkeur zo’n 4 tot 6 uur, maar is sterk afhankelijk van het eiland waar we zijn. Bij overtochten (bijvoorbeeld Lanzarote – Madeira) maak je ook een of meerdere nachttochten mee; een heel bijzondere ervaring. Soms is het heerlijk om een dag in een haven te blijven liggen zodat je alleen of samen het eiland kunt verkennen. Op de meeste eilanden kennen we wel een mooie wandeling (tussen de 5 en 20 km), mooie plekjes om te relaxen of te snorkelen. Verder hebben we een 1-persoonskano en een windsurfplank aan boord. Tot slot hebben we een kast met spelletjes.

Eten en drinken

We willen het onze gasten graag naar de zin maken. Op de eerste dag ontvangen we onze gasten vanaf drie uur met koffie en thee (én als het lukt zelfgemaakte appeltaart). We hebben dan al een groot deel van de weekboodschappen gedaan (vegetarisch). Als je ons dat vertelt, proberen we rekening te houden met mogelijke allergieën en eetwensen. Wij verzorgen het ontbijt en de lunch, maar ook minimaal drie keer het avondeten. Op de overige avonden kun je in één van de leuke plaatsjes uit eten gaan.

Met z’n allen

Omdat we samen op reis zijn dragen we ook samen de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen aan boord. Dat betekent dat iedereen meehelpt met het zeilen, maar ook een bijdrage levert bij de huishoudelijke taken zoals de afwas of het wegbrengen van de vuilnis.

Voorbeeld week Madeira

Dag 1 – Quinta do Lorde Marina
Na je aankomst op Funchal International Airport op Madeira zorg je zelf voor een transfer naar de ligplaats van de boot in Quinta do Lorde Marina (14 km). Vanuit de haven kun je een prachtige wandeling maken naar Miradouro Ponta do Furado (zo’n 5 km. enkele reis).

Dag 2 – Quinta do Lorde – Funchal (13 mijl)
Als je een vroege vogel bent kun je nog een prachtige wandeling maken naar Miradoura da Ponta do Rosto (2 km. enkele reis). Rond een uur of 10 vertrekken we naar Funchal. We hopen op een plek aan een boei waar we ’s nachts kunnen overnachten. ’s Middags kunnen we dan met de dinghy naar de haven en vervolgens de stad in om een aantal highlights van Fuchal te bezoeken.

Dag 3 Funchal – Ilhas Desertas (23 mijl)
Vanuit Funchal maken we een ontdekkingsreis naar het natuurgebied van de Ilhas Desertas. Een zeiltocht van 22NM. Afhankelijk van het weer blijven we hier voor anker overnachten of gaan we tegen de avond terug naar Quinta do lorde Marina.

Dag 4 & Dag 5 Ilhas Desertas – Porto Santo (37 mijl)
Het is een flinke dagtocht naar het relaxte eiland Porto Santo. Omdat zoveel mensen zo enthousiast zijn over de sfeer op het eiland kunnen we een dag blijven liggen.

Dag 6 Porto Santo – Calheta (70 mijl)
Het is een hele tocht naar Calheta, dus we doen dit alleen als mensen enthousiast zijn over oceaan zeilen en bijvoorbeeld wel een keer een nachttocht zouden willen doen. We varen dan langs Porto Moniz aan de noordkant van het eiland met haar natuurlijke zwembaden.

Dag 7 Calheta – Quinta do Lorde Marina (28 mijl)
Terug naar Quinta do Lorde Marina via de zuidkant van Madeira.

Dag 8 Quinta do Lorde Marina
Na een heerlijk ontbijt verlaat iedereen de boot.

Voorwaarden

Aanbetaling:
Bij boeking van een reis met de Marin dien je na de ontvangst van de factuur een aanbetaling te doen van 35% van de reissom.
Deze aanbetaling dient te zijn betaald binnen een termijn van 14 dagen na de factuurdatum.

Het restant van de betaling dient voor 6 weken voor vertrek te zijn voldaan.

Annulering door de afnemer:
Bij annulering door de afnemer vervalt de aanbetaling aan de aanbieder.
Bij annulering door de afnemer binnen 6 weken voor aanvang van de zeilreis vervalt de gehele reissom aan de aanbieder.
Als je een annulering verzekering afsluit is het risico te beperken tot het minimum.

Annulering door de aanbieder:
Bij annulering door de aanbieder naar aanleiding van calamiteiten krijgt de afnemer de volledige gedane betaling 100% retour.

Tijdens de zeilreis is de schipper verantwoordelijk voor een verantwoorde uitvoering van de reis.

Mocht het zo zijn dat door omstandigheden het niet veilig is om uit te varen dan is de schipper er aan gehouden keuzes te maken vanuit het door de wet voorgeschreven “goed zeemanschap”. Deze keuzes dienen ten alle tijden te worden gerespecteerd. Hier kan men niet op reclameren.

Uiteraard zal de schipper er alles aandoen wat binnen zijn vermogen ligt om de reis zoals overeengekomen is uit te voeren.

Madeira en de Canarische eilanden – Vertrekdata 2023

8 daagse Zeiltocht rondom Lanzarote 1

25 maart 2023

t/m

1 april 2023

Reisnummer: DNV11039

Vertrekhaven: Marina Arrecife

Aankomsthaven: Marina Puerto Calero

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: € 895,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

8 daagse Zeiltocht rondom Lanzarote 2

29 april 2023

t/m

6 mei 2023

Reisnummer: DNV11040

Vertrekhaven: Marina Arrecife

Aankomsthaven: Marina Puerto Calero

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: € 895,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

12 daagse Zeiltocht van Lanzarote naar Madeira

20 mei 2023

t/m

31 mei 2023

Inclusief overtocht van 270 mijl (= 50-65 uur varen)

Reisnummer: DNV11041

Vertrekhaven: Marina Arrecife - Lanzarote

Aankomsthaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Beschikbaarheid: 3 plaatsen

Prijs: € 1185,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

8 daagse Zeiltocht rondom Madeira 1

1 juni 2023

t/m

8 juni 2023

Reisnummer: DNV11042

Vertrekhaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Aankomsthaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Beschikbaarheid: Volgeboekt

Prijs: € 985,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

Volgeboekt

8 daagse Zeiltocht rondom Madeira 2

17 juni 2023

t/m

24 juni 2023

Reisnummer: DNV11043

Vertrekhaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Aankomsthaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: € 985,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

8 daagse Zeiltocht rondom Madeira 3

1 juli 2023

t/m

8 juli 2023

Reisnummer: DNV11044

Vertrekhaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Aankomsthaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: € 985,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

8 daagse Zeiltocht rondom Madeira 4

12 juli 2023

t/m

19 juli 2023

Reisnummer: DNV11045

Vertrekhaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Aankomsthaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: € 985,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

12 daagse Zeiltocht van Madeira naar Gran Canaria

30 juli 2023

t/m

10 augustus 2023

Inclusief overtocht van 288 mijl (= 50-70 uur varen)

Reisnummer: DNV11046

Vertrekhaven: Marina Quinta do Lorde – Madeira

Aankomsthaven: Marina Muelle Deportivo de Las Palmas – Gran Canaria

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: € 1185,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

10 daagse Zeiltocht van Gran Canaria naar Tenerife

3 september 2023

t/m

12 september 2023

Reisnummer: DNV11047

Vertrekhaven: Marina Muelle Deportivo de Las Palmas – Gran Canaria

Aankomsthaven: Marina San Miguel – Tenerife Zuid

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: € 1095,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

8 daagse Zeiltocht Tenerife – La Gomera – Tenerife

24 september 2023

t/m

1 oktober 2023

Reisnummer: DNV11048

Vertrekhaven: Marina San Miguel – Tenerife Zuid

Aankomsthaven: Marina San Miguel – Tenerife Zuid

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: € 895,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

8 daagse Zeiltocht Tenerife – La Gomera – Tenerife 2

4 november 2023

t/m

11 november 2023

Reisnummer: DNV11049

Vertrekhaven: Marina San Miguel – Tenerife Zuid

Aankomsthaven: Marina San Miguel – Tenerife Zuid

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: € 895,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

8 daagse Zeiltocht Tenerife – La Gomera – Tenerife 3

12 november 2023

t/m

19 november 2023

Reisnummer: DNV11050

Vertrekhaven: Marina San Miguel – Tenerife Zuid

Aankomsthaven: Marina San Miguel – Tenerife Zuid

Beschikbaarheid: 2 plaatsen

Prijs: € 895,- p.p.

Boordkas: € 35,- p.p.p.d.

Kaapverdië – Vertrekdata 2024

Stap aan boord van het zeiljacht Marin en laat je meevoeren op een betoverende zeilreis rond de adembenemende Kaapverdische eilanden. Ontdek de ongerepte stranden van Boa Vista, geniet van de levendige sfeer in Mindelo op Sao Vicente, en verken het afgelegen Ilhéu Branco. Op Sao Nicolau en Santo Antão kun je je verwonderen over weelderige valleien en pittoreske dorpjes. Ervaar de majestueuze vulkaan Pico do Fogo op Fogo en ontdek de rijke geschiedenis van Santiago. Ontdek een reeks van unieke zeilvakanties, allemaal mogelijk met Martin en Lisa aan boord van de Marin. Klaar voor jouw eigen avontuur op de betoverende wateren van Kaapverdië?

Kaapverdië, Zeilvakantie Boa Vista naar São Vicente

8 december 2023

t/m

21 december 2023

Reisnummer: DNV11051

Vertrekhaven: Boa Vista

Aankomsthaven: Sao Vicente

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: €1395,- p.p.

Kaapverdië, Zeilvakantie rond São Vicente

4 januari 2024

t/m

11 januari 2024

Reisnummer: DNV11052

Vertrekhaven: Sao Vicente

Aankomsthaven: Sao Vicente

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: €865,- p.p.

Kaapverdië, Zeilvakantie rond São Vicente 2

25 januari 2024

t/m

1 februari 2024

Reisnummer: DNV11053

Vertrekhaven: Sao Vicente

Aankomsthaven: Sao Vicente

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: €865,- p.p.

Kaapverdië, Zeilvakantie São Vicente naar Santiago

12 februari 2024

t/m

25 februari 2024

Reisnummer: DNV11054

Vertrekhaven: Sao Vicente

Aankomsthaven: Santiago

Beschikbaarheid: 4 plaatsen

Prijs: €1395,- p.p.