Zeilvakantie Svalbard Spitsbergen 8 Dagen Arctische Herfst Bellsund & Isfjorden 2 2024

22 september 2024 t/m
29 september 2024

Isfjorden – een reis door de culturele geschiedenis en het erfgoed van Spitsbergen. Verken het magnifieke SVALBARD, walvissen en het noorderlicht

Dag 1: Inscheping in Longyearbyen

Ons zeilschip Noorderlicht ligt op u te wachten bij de zogenaamde ‘drijvende pier’ waar u vanaf 16.00 uur kunt inschepen. Het schip zet koers naar de baai van Gipsvika waar het voor de nacht voor anker zal gaan.

Dag 2-7: Zeilen naar Bellsund en Isfjorden 

Tijdens deze reis zullen we koers zetten naar de Bellsund en Isfjorden. Afhankelijk van de omstandigheden zijn de onderstaande plaatsen mogelijke bestemmingen.

Alkhornet-klif

Mogelijk zal onze eerste zodiac-landing plaatsvinden in Trygghamna, waar je de overblijfselen kunt zien van een 17e-eeuwse Engelse walvisvaarderij en een 18e-eeuwse jachtstation van de Pomor (Russische jagers).

Vanaf hier kunnen we mogelijk naar de 428 meter hoge Alkhornet-klif wandelen, waar ongeveer 10.000 paar verschillende zeevogels broeden. De kliffen bestaan uit carbonaatgesteente dat meer dan een miljard jaar oud is. De toendra aan de voet van de klif ontvangt voedingsstoffen van de zeevogels en biedt weiden voor rendieren, nestplaatsen voor ganzen en schuilplaatsen voor poolvossen. Daarom is deze locatie zeer geschikt om deze dieren, evenals ijsberen, te spotten.

Akseløya

Akseløya is een lang en smal eiland bij de monding van de Bellsund, dat het grootste deel van de Van Mijenfjord blokkeert. Het eiland is vernoemd naar de zeilschoener die de Finse ontdekkingsreiziger Adolf Erik Nordenskiöld in 1864 huurde voor zijn expeditie naar Spitsbergen. Hier zullen we zien dat de eeuwenoude tradities van pelsjacht worden behouden. Na de wandeling gaan we naar de gletsjer Fridtjofbreen, die wordt omringd door pittoreske bergen. Let goed op beluga’s, die hier in voorgaande jaren vaak zijn waargenomen!

Midterhuken

Vanaf Midterhuken hebben we een fantastisch uitzicht op de jongste bergketen (65 miljoen jaar oud!) van Spitsbergen. Een botsing van continentale platen heeft de plooien en breuken gecreëerd die we op de berg kunnen zien. Op de kliffen vinden we luidruchtige kolonies zeekoeten, drieteenmeeuwen, kleine alkjes en Noorse stormvogels. De uitwerpselen van deze vogels zorgen voor rijke voedingsstoffen waardoor de omringende toendra opvallend groen en vruchtbaar is. Deze toendra biedt op zijn beurt een goede broedplaats voor poolvossen en kuddes rendieren. Zelfs ijsberen worden hier regelmatig gespot op zoek naar voedsel. Na de ochtendwandeling zetten we de reis voort naar de baai van Fleur de Lyshamna, waar we worden afgezet bij 3 oude roeiboten die ooit toebehoorden aan de Noorse belugajager Ingvald Svendsen. Van daaruit wandelen we naar Kvitfiskstranda (‘witte walvisstrand’), waar een hut genaamd Bamsebu staat, een walvisstation gebouwd door dezelfde Svendsen. Op deze locatie vond in de 19e eeuw een slachting van walvissen plaats en de botten van de dieren zijn nog steeds op het strand te zien als herinnering aan het grimmige verleden. Gelukkig worden ondanks de massale jacht op beluga’s in het verleden, worden ze nu weer regelmatig waargenomen in de fjorden!

Bellsund: Recherchefjord

We plannen een laatste landing in de Bellsund bij de Recherchefjord. De hoge concentratie van historische locaties in deze fjord is het bewijs dat het rijke landschap en het overvloedige dierenleven veel jagers en andere beroepen hebben aangetrokken. Tijdens de 17e en 18e eeuw herbergde het een van de grootste walvisvloten op Spitsbergen en in het begin van de 20e eeuw werd er een kolenmijn ontwikkeld. Overblijfselen uit deze periodes zijn op verschillende plaatsen te zien. Na de landing varen we terug naar het noorden, terug naar de Isfjord.

Spookstad ‘Barentsburg’

Afhankelijk van de beschikbaarheid van een ligplaats in Barentsburg, kunnen we richting de Russische mijnbouwnederzetting varen, waar we tegen het einde van de middag zullen aankomen. Na een avontuurlijke reis in de ongerepte natuur van Spitsbergen krijgt u de gelegenheid om vrij rond te bewegen zonder toezicht van een gids met een geweer, zoals in de meeste delen van Spitsbergen verplicht is. We kunnen hier mogelijk 2-3 dagen verblijven.

De naam Barentsburg werd in 1924 door de Nederlandse Spitsbergen Maatschappij gegeven aan de destijds Nederlandse mijnbouwnederzetting. In 1926 werd de mijnstad overgenomen door de Russen, waarna het uitgroeide tot een stad van mijnwerkers met meer dan 1000 inwoners. Vandaag de dag zijn er nog steeds ongeveer 400 mensen, voornamelijk van Russische of Oekraïense afkomst. Aangezien de mijn al lange tijd niet meer winstgevend is, heeft de focus zich steeds meer op het toerisme gericht. Vanaf de kade waar ons schip is afgemeerd, moeten we eerst ongeveer 140 houten treden beklimmen voordat we de hoofdstraat betreden. Hier zullen we zien dat de Sovjet-periode zijn sporen heeft nagelaten. Er staat een levensgroot buste van Lenin in het midden van de stad, billboards met foto’s van arbeiders en modernistische Sovjetgebouwen. Verder vindt u hier de meest noordelijke brouwerij ter wereld en het Pomormuseum.

Dag 7: Zeilen richting Longyearbyen

In de ochtend organiseren we een laatste landing. De rest van de dag zeilen we terug naar Longyearbyen.

Dag 8: Afscheid Noorderlicht

Na een stevig ontbijt wordt u vriendelijk verzocht om 09:00 uur van boord te gaan.

LET OP: alle routes zijn alleen bedoeld als richtlijn. De programma’s variëren afhankelijk van het ijs, het weer en de omstandigheden in het wild. Landingen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van de locatie, toestemmingen en milieuoverwegingen volgens de AECO-voorschriften. Officiële vaarplannen en landingsslots worden voor aanvang van het seizoen met AECO ingepland, maar de expeditieleider bepaalt het definitieve plan. Flexibiliteit staat voorop bij expeditiecruises

REISNUMMER: DNV8042
BESCHIKBAARHEID: max. 12 plaatsen
VERTREKDATUM: 22 september 2024
VERTREKHAVEN: Longyearbyen
INSCHEPEN: 16:00 uur
AANKOMSTDATUM: 29 september 2024
AANKOMSTHAVEN: Longyearbyen
ONTSCHEPEN: 09:00 Uur
PRIJS: vanaf € 3299,- p.p., vol pension
BOORDKAS:
AANTAL DAGEN: 8

Zeilvakantie Svalbard Spitsbergen 8 Dagen Arctische Herfst Bellsund & Isfjorden 2 2024

22 september 2024 t/m
29 september 2024